Campbelli dwerghamster (ofwel Campbells of Djoengaarse dwerghamster)

Campbelli dwerghamster

© Bertha Hoekman

Deze is verwant aan de Russische dwerghamster, ze leven echter in een heel ander gebied. De Campbelli leeft op de steppen van Altai, Tuva, Noord-Mongolië, Noord-China en Mantsoerije. In 1983 zijn de eersten naar Nederland gekomen. De vacht is wat plukkeriger en de streep op zijn rug wat dunner dan bij de Russische dwerghamster. Er zijn ook veel meer kleurvarianten en vachttypen dan bij de Russische dwerghamster. De Campbelli dwerghamster wordt tussen de 10 en 12 cm lang. Hij wordt gemiddeld tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud. In de winter kan de vacht wit worden, dit gebeurt zodra het langer donker wordt, heb je altijd kunstlicht aan, dan zal je hamster geen wintervacht krijgen. Ze houden geen echte winterslaap, maar kunnen wel in een soort rustfase terecht komen. Denk dus niet te snel dat je hamster is overleden!

Huisvesting Campbelli dwerghamster

Campbelli hamsters zijn wat verdraagzamer naar hun soortgenoten toe dan bijvoorbeeld Russische dwerghamsters. Het probleem is echter wel dat je er 100% zeker van moet zijn dat je te maken hebt met raszuivere Campbelli’s en dat is op uiterlijk niet altijd te beoordelen omdat Campbelli’s en Rusjes veelvuldig zijn gekruist om meer kleurslagen bij de Rusjes te krijgen. Wil je dus een groepje Campbelli hamsters, dan zul je deze bij een goede fokker vandaan moeten halen. Ook komt er nog best wel wat bij kijken om ze samen te zetten, niet iedere Campbelli vind iedere ander Campbelli prettig gezelschap. Over het algemeen zijn ze op jonge leeftijd het beste te koppelen.

Een Campbelli hamster heeft een aaneengesloten vloeroppervlak van minimaal 70×40 cm nodig, groter is altijd beter. En bij deze afmetingen is uitgegaan van 1 hamster, bij meer hamsters heb je uiteraard ook meer ruimte nodig. Het zijn geen echte klimmers, maar ze maken wel gebruik van een trapje of een buis die schuin omhoog loopt. Een molentje stellen ze erg op prijs, zorg wel dat de diameter van het molentje minstens 17 cm is, anders gaat hij met een holle rug lopen wat rugklachten kan veroorzaken. Een dicht molentje is beter dan eentje met open spijlen en hamsterwatten en likstenen moet je nooit kopen. Met wc rollen, stroken wc-papier en keukenrol maak je ze helemaal blij. Zie ook onder ‘Aanschaf’. Verder houden ze erg van graven, een dikke laag zaagsel of beter nog aubiose of hemparade (want dat is minder stoffig) is dan ook erg leuk. Een hamster wast zich het liefst in een zandbadje, hiervoor kun je het beste chinchillazand gebruiken. Gebruik geen schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in. En natuurlijk stellen ze een slaaphuisje erg op prijs.

Voeding Campbelli dwerghamster

Er zijn verschillende verpakkingen hamstervoer beschikbaar in de dierenwinkel. Zorg wel dat je echt voor hamstervoer kiest en niet voor caviavoer of algemeen knaagdierenvoer oid. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18%) en bevat dierlijke eiwitten. Want hamsters zijn geen vegetariërs! Een Campbelli dwerghamster heeft van dit hardvoer ongeveer 1 theelepel per dag nodig. Een deel hiervan zal hij ‘hamsteren’, dus op een andere plek in het hok verstoppen. Dit kun je gewoon laten liggen totdat je het hok gaat verschonen, gun een hamster zijn voorraad.

Groenvoer mag de hamster dagelijks, maar niet teveel, hooguit een blaadje of een blokje fruit ter grootte van een maiskorrel en haal weg wat blijft liggen want anders kan het gaan rotten. Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, wortel, appel, druif, banaan, paardenbloem, kamille, madeliefjes. Afwisseling is juist prima. Op http://www.dehamster.nl/eten.html staat ook een lijstje met wat ze echt niet mogen hebben. Het gaat dan om giftige planten en om mensen-eten met veel suiker, zout en andere toevoegingen (zoals chocola en chips).

Je kunt je hamster extraatjes geven in de vorm van meelwormen, hondenbrokken (geen kattenbrokken want die zijn vaak te zout), stukjes gekookt eiwit, zonnebloempitjes etc. We weten niet of hamsters zuivel goed verteren, dus dat kan beter vermeden worden.
En natuurlijk heeft een hamster ook water nodig, geef dit iedere dag vers. Ook al lijkt het of hij er niets van neemt, ze drinken ook niet veel maar hebben het wel nodig.

Campbelli dwerghamster

© Bertha Hoekman

Geef geen knaagsteen, liksteen of knaagblok. Deze worden in de dierenwinkels wel verkocht maar hamsters hebben dit niet nodig en kunnen zelfs een overdosis zout of andere mineralen hiervan oplopen met de dood tot gevolg. Voor het afslijten van zijn tanden heeft de hamster genoeg aan het gewone hardvoer. En anders kun je ook knaaghoutjes geven.

Voortplanting Campbelli dwerghamster

Niets is schattiger dan een nestje jonge hamsters, maar er komt een hoop bij kijken (ook kennis van genetica) en kan het beste worden overgelaten aan professionals. De opvangen zitten ook al vol genoeg met hamsters, dus wij raden dit ten zeerste af. Campbelli dwerghamsters zijn een van de weinige hamstersoorten die monogaam leven. Een eenmaal gevormd paartje blijft doorgaans bij elkaar en verzorgt samen de jongen. Om de vier dagen is een hamstervrouwtje ongeveer 12 uur bronstig, wanneer dit is is niet te zien. De draagtijd is 17-21 dagen, een gemiddeld nest bevat 5 jongen, maar uitschieters van 10 jongen of meer komen ook voor, dat is lastig want moeder heeft maar 8 tepels. De jongen zijn nestblijvers, ze worden kaal en blind geboren. Raak de jongen de eerste paar dagen of zelfs de eerste twee weken niet aan, jouw geur zou kunnen leiden tot kannibalisme van de moeder. Met ongeveer 6 weken worden de jongen geslachtsrijp, het is dus zaak om ze dan bijtijds te scheiden.

Onze voorwaarden

  • Je kan alleen een hamster bij ons adopteren als wij ervan overtuigd zijn dat je voldoet aan onze voorwaarden en goed voor het dier zult zorgen.
  • Een Campbelli dwerghamster kan alleen samen met een andere Campbelli hamster gezet worden als ze beiden nog erg jong zijn en ze raszuiver zijn. Wij krijgen in onze opvang zelden tot nooit raszuivere Campbelli’s binnen.
  • De hamster moet voldoende ruimte hebben. Het is prettig als je een foto van je hok meeneemt en de maten weet. Een Campbelli dwerghamster heeft een hok nodig met minimale afmetingen van 70×40 cm. Groter is altijd beter.
  • Het loopmolentje van een Campbelli dwerghamster moet een doorsnede van minimaal 17 cm hebben en is het liefst dicht (zonder spijlen).
  • Je moet bereid zijn om goed voer, dierenartskosten etc. te betalen. De hamsters zijn bij ons ook nagekeken door onze vaste dierenarts bij Merels Dierenkliniek, als kort na adoptie blijkt dat er toch iets mis is zijn wij uiteraard bereid om over de kosten te praten. Als je een hamster adopteert met een chronische aandoening, dan stellen wij je daarvan op de hoogte en ga je akkoord met de extra kosten die dit met zich mee kan brengen.
  • Wij willen niet dat er met de dieren die bij ons vandaan komen wordt gefokt. Van de meeste dieren is de achtergrond onbekend. Wat fokken sowieso onverantwoord maakt. En bovendien zitten er al genoeg (ook jonge) hamsters in de verschillende opvangen in Nederland.