Degoes

leefgebied degoes

Het leefgebied van degoes

Een degoe is een knaagdier uit Chili. Ondanks dat ze veel weg hebben van eekhoorntjes, zijn ze toch echt familie van de cavia. Degoes zijn sociale en nieuwsgierige beestjes en leven van nature in grote groepen. Opvallend is het grappige pluimpje aan hun staart en de oranje tandjes. Ze maken gezellige piepgeluidjes om met elkaar te communiceren. Het zijn echter geen knuffeldieren, ze zijn wel heel leuk om naar te kijken, ze zijn vooral overdag actief. Ze worden gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar oud. Degoes zijn sociale dieren die minimaal met 2 gehouden dienen te worden. Wij hebben ervaring in het koppelen van degoes. Ook goed om te weten: pak een degoe nooit bij zijn staart, zijn verdedigingsmechanisme (autotomie) zorgt er dan voor dat deze afbreekt en helaas nooit meer terug groeit.

Aanschaf

Zorg dat je goed geïnformeerd bent en weet waar je aan begint. Koop bij een goede fokker of bij een opvang en verzeker je ervan dat je de geslachten weet. Je kan kiezen voor een groep met alleen mannen of voor een groep met alleen vrouwen. Een gecastreerde man met een of meer vrouwen kan natuurlijk ook. Degoes op latere leeftijd aan elkaar koppelen is lastig, zeker met mannen, maar zeker niet onmogelijk.

Huisvesting

In de natuur leven degoes op rotsen, waar ze veel klimmen en klauteren. Ze hebben dan ook een groot verblijf nodig. Koop bij voorkeur een hok met een opening aan de voorkant en niet (alleen) aan de bovenkant, omdat het prooidieren zijn is de benadering van bovenaf eng voor ze. Ga uit van minimaal 1,5 m2 per twee degoes; bij meer dan twee dieren reken 0,4 m2 per dier extra. Verdiepingen mag je meerekenen in het loopoppervlak. Zorg wel dat de kooi minimaal 1 meter hoog is zodat ze lekker kunnen klimmen en springen. Verdiepingen niet hoger dan een halve meter maken, zodat ze niet te hard kunnen vallen.

Degoes zijn echte knagers. Koop of bouw dus geen houten of kunststof hok maar gebruik (ongeverfd) metaal of glas. Plaats sowieso niks van kunststof in het hok. Houten huisjes en wilgenbruggen zijn wel goed geschikt, maar waarschijnlijk geen lang leven beschoren. Schuilhuisjes zijn echter wel een must. Ook een (metalen) loopmolentje stellen ze erg op prijs. Zet het hok niet in de volle zon of op de tocht. Degoes kunnen eventueel ook buiten gehuisvest worden, hun vacht past zich aan de temperatuur aan.

Zorg verder dat de degoes minimaal 2x per week, maar liefst permanent, de beschikking hebben over een bak met chinchillazand om in te badderen. Takken zijn erg leuk om op te springen en goed om hun tandjes op af te slijten (die blijven altijd doorgroeien). Gebruik wel eetbaar hout zoals wilg, berk, hazelaar of appelboom. De bodembedekking mag niet te stoffig zijn, dus geen zaagsel of stro. Degoes graven in de natuur hele gangenstelsels, een zandbodem van minimaal 15 cm diep zullen ze dus erg op prijs stellen. Gebruik in de plashoek biologisch afbreekbaar materiaal zoals strokorrels, want als ze kleimateriaal opeten kan dit grote verstoppingsproblemen veroorzaken. Verder kan het hok worden opgeleukt met stenen bloempotten, wc rollen, karton en wc papier. Hier bouwen ze ook nestjes mee.

Voeding

Een belangrijk punt bij degoes is dat ze gevoelig zijn voor diabetes. Een degoe kan geen suiker verwerken, krijgt hij dit toch, dan ontwikkelt hij al snel diabetes met als gevolg dat hij staar krijgt, blind wordt en snel overlijdt. Geef dus geen fruit, yoghurtdrops of ander snoep of groenten (zoals wortel) met veel suikers erin. Zonnebloempitten en pinda’s zijn ook heel ongezond voor degoes. Verder moeten zijn darmen, net zoals bij een cavia en een konijn altijd in beweging blijven. Hooi moeten ze dus altijd onbeperkt tot hun beschikking hebben. Dit is ook belangrijk voor het afslijten van hun kiezen die altijd door blijven groeien. Degoes zijn herbivoren (eten vooral grassen, granen en zaden) en eten heel grappig uit hun voorpootjes. Er is speciaal degoevoer op de markt, hier mogen ze 1 a 2 theelepeltjes per degoe per dag van hebben. Verder maak je ze erg gelukkig met wortelloof, sla, andijvie, courgette, witlof, tijm, peterselie, basilicum, weegbree, braamblad, paardenbloemblad, bladeren en twijgjes van wilgen, berken, hazelaars en appelbomen. En uiteraard moet je er daarnaast voor zorgen dat ze altijd vers water tot hun beschikking hebben.

Voortplanting

De meeste tamme degoes zijn gefokt uit laboratoriumdieren. Ze werden veel gebruikt in laboratoria voor onderzoek naar diabetes omdat ze hier zo gevoelig voor zijn. Bijgevolg is er veel inteelt. Tamme degoes worden ook beduidend minder groot dan hun wilde soortgenoten, een gevolg van de inteelt. Enige kennis van de voorouders van je dieren is dus noodzakelijk om er verantwoord mee te kunnen fokken en kan het beste worden overgelaten aan professionals. Leuk bij degoes is dat het mannetje het vrouwtje helpt bij de verzorging van de jongen. Hij hoeft dus niet apart gezet te worden van zijn gezin. Na de bevalling is het vrouwtje echter meteen weer vruchtbaar. Het is dus raadzaam om het mannetje meteen aan het begin van de zwangerschap al te castreren zodat hij daarna kan helpen met het grootbrengen van de jongen. Vrouwtjes zijn maar liefst 90 dagen zwanger. De jongen komen dan ook helemaal af ter wereld (nestvlieders), ze zijn behaard, lopen, springen etc. Een nest degoes bestaat uit 3 tot 10 jongen. Als ze 7 a 8 weken oud zijn kunnen ze van de moeder worden gescheiden. Tussen de 9 weken en 3 maanden worden ze geslachtsrijp, maar het is gezonder om ze pas vanaf 5 of 6 maanden oud te laten dekken.

Onze voorwaarden

U kunt alleen degoes bij ons adopteren als wij ervan overtuigd zijn dat u voldoet aan onze voorwaarden en goed voor de dieren zult zorgen.
Een degoe laten wij nooit alleen adopteren. Zoals hierboven uitgelegd zijn het groepsdieren. Heb je al een degoe en wil je er een maatje bij? Dan kunnen we jouw degoe koppelen aan een van onze asieldegoes. De degoes moeten voldoende ruimte hebben. Het is prettig als je een foto van je hok meeneemt en de maten weet. Wij vinden dat degoes altijd de beschikking moeten hebben (dus niet alleen overdag) over minimaal 1,5 m2 per twee degoes (en 0,4 m2 erbij per extra dier). De kooi moet in ieder geval 1 meter hoog zijn met op 50 cm een verdieping. Dit is echt minimaal, dus groter is altijd beter. Kijk onder ‘huisvesting’ waar de kooi allemaal aan moet voldoen (knaagbestendig en veel klim/spring mogelijkheden).
Je moet bereid zijn om goed voer, dierenartskosten etc. te betalen. De degoes zijn bij ons nagekeken door onze vaste dierenarts bij Merels Dierenkliniek. Als kort na adoptie blijkt dat er toch iets mis is zijn wij uiteraard bereid om over de kosten te praten. Als je een degoe adopteert met een chronische aandoening, dan stellen wij je daarvan op de hoogte en ga je akkoord met de extra kosten die dit met zich mee kan brengen.
Wij willen niet dat er met de dieren die bij ons vandaan komen wordt gefokt. Van de meeste dieren is de achtergrond onbekend, wat fokken sowieso onverantwoord maakt.

Koppelen

Heb je al een degoe en wil je er een degoe bij? Dan koppelen we de degoes in eerste instantie bij ons. Je neemt dan jouw degoe mee naar ons. Ondertussen zorg je ervoor dat het verblijf thuis helemaal is schoongemaakt en zo min mogelijk naar jouw eigen degoe ruikt (schoonmaakazijn is hiervoor bijvoorbeeld goed geschikt). Wellicht kun je zelfs de inrichting wat aanpassen. Wij trekken er vervolgens een paar dagen voor uit om de degoes bij ons op voor beiden neutraal terrein samen te zetten. We doen dit door ze in twee hokken naast elkaar te zetten waar ze elkaar wel kunnen zien, maar niet aanvallen. We wisselen ze na een poosje van hok. Zo kunnen ze aan elkaars geur en aanwezigheid wennen. Na een paar dagen laten we ze bij elkaar en kijken we hoe dat gaat.

Wij rekenen geen kosten voor het koppelen. Als alles goed gaat kunnen de dieren samen in 1 reismand mee naar huis, deze kan desgewenst bij ons geleend worden. Natuurlijk zijn wij altijd bereikbaar voor nazorg en advies. En mocht onverhoopt blijken dat het toch helemaal niet goed gaat, dan kan de asieldegoe altijd terug worden gebracht en kunnen we het met een ander proberen of krijg je je geld terug. Op onze website onder asiel / baasje gezocht kun je alvast kijken welke degoe goed bij jouw degoe zou passen. De beste combinatie is een groep vrouwen of een gecastreerd mannetje met 1 of meer vrouwen. Maar een groep mannen kan ook. Natuurlijk moeten de karakters ook overeenkomen, niet iedere degoe vindt iedere degoe leuk, daarom is het koppelen ook zo belangrijk om te kijken of de dieren wel overeen komen. Gemiddeld duurt het wel 1 tot 2 weken voor de degoes volledig aan elkaar gewend zijn.

Gebruikte bronnen: nl.wikipedia.org, LICG, sophia-vereeniging.nl