Hamsters

Er bestaan verschillende soorten hamsters die ook allemaal hun eigen kenmerken en behoeftes hebben. De vijf in Nederland als huisdier voorkomende hamstersoorten zullen we hieronder bespreken. De Syrische hamster en de Russische dwerghamster kom je het vaakst tegen, ook bij ons in de opvang.

Aanschaf

Wat alle hamstersoorten met elkaar gemeen hebben is dat het nacht/schemerdieren zijn. Dit betekent dat ze overdag veel zullen slapen en vooral ’s nachts en ‘s avonds actief zullen zijn. Dit is voor veel mensen een teleurstelling, als de hamster overdag steeds uit zijn slaap gehaald wordt kan hij chagrijnig gaan reageren en wanneer je zelf ’s nachts probeert te slapen is je hamster hele marathons aan het rennen in een piepend molentje. Ook zijn hamsters klein en teer en zien ze slecht diepte waardoor ze zomaar van de tafel oid af kunnen lopen met alle gevolgen van dien, hamsters zijn dus over het algemeen niet geschikt voor jonge kinderen.

Huisvesting

Zie hiervoor ook de beschrijving per hamstersoort (zie subpagina’s). Maar over het algemeen kan het volgende gezegd worden:

  • Syrische hamsters, Russische en Chinese dwerghamsters moeten solitair worden gehouden. Campbelli en Roborovski dwerghamsters kunnen eventueel in koppels of groepen worden gehouden.
  • Zorg bij voorkeur dat het molentje dicht is en geen open spijlen heeft, zodat ze er niet tussen kunnen geraken. Voor Syrische hamsters moet deze een doorsnede hebben van minimaal 27 cm. Voor dwerghamsters minimaal 17 cm.
  • Koop nooit de zogenaamde hamsterwatten, hier kunnen ze gemakkelijk in stikken of zodanig verstrikt raken dat er ledenmaten afsterven. Met stroken wc-papier of keukenrol zijn ze net zo gelukkig, kunnen ze zelf een nestje mee bouwen en raken ze niet in verstrikt.
  • Koop nooit een liksteen, in de gewone hamstervoeding zitten genoeg mineralen. Vaak gaat een hamster alleen uit verveling aan een liksteen knabbelen, met als gevolg dat deze teveel zout binnen krijgt wat weer voor nierfalen kan zorgen.
  • Zet het verblijf niet in de volle zon, en vooral tocht- en vochtvrij.

Maak een hamster zo min mogelijk wakker, hiermee verstoor je zijn natuurlijke ritme en bovendien kan hij chagrijnig reageren. Is dat toch nodig, maak hem dan rustig en voorzichtig wakker om hem niet te laten schrikken. Verder pak je een hamster het beste op door hem zelf op je hand te laten stappen en je handen in een kommetje met deksel te vormen als je er een stukje mee moet lopen.

Een uitgebreide beschrijving per hamstersoort? Kijk dan op onze aparte infopagina’s voor de specifieke hamstersoorten. Op deze website:

Bronnen:
www.syrischehamster.nl, https://www.facebook.com/groups/646945342024065/, https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudhamster, www.dehamster.nl/, www.kleineknaagdieren.nl, www.derussischedwerghamster.nl en www.knaagdieren.net.