Konijnen

Konijnen behoren tot de haasachtigen en zijn geen knaagdieren. Dit komt omdat zij twee stifttanden hebben die achter hun voorsnijtanden zitten. Ze kunnen gemiddeld 8 jaar oud worden. Het oudste konijn ooit heeft een leeftijd bereikt van 17 jaar en 2 weken. Een mannetje noemt men een ram(melaar) en een vrouwtje een voedster. Het zijn sociale dieren. Van nature leven ze in groepen. Het solitair houden van een konijn kan bij het dier gedragsproblemen veroorzaken. Daarom is het beter om te kiezen voor twee of meer dieren in één verblijf. Niet alle konijnen kunnen goed met elkaar overweg. Wij hebben veel ervaring in het koppelen van konijnen.

Aanschaf

kosten konijnBelangrijk is dat je een konijn kiest dat bij jou en je omgeving past. Wil je “huiskonijnen” die bij je door de kamer lopen of konijnen in de tuin? En wil je de konijnen echt zelf, of bijvoorbeeld alleen voor de kinderen? Bedenk je dan wel dat de meeste kinderen na 3 maanden op de konijnen zijn uitgekeken, terwijl het beestje dus wel een paar jaar mee gaat (eventueel ook nadat de kinderen het huis uit zijn). Over het algemeen is het zo dat hoe groter het ras, hoe minder oud die wordt. Zo wordt een Vlaamse reus of Franse hangoor vaak maximaal 6 jaar oud, terwijl een dwergkonijntje makkelijk 2x zo oud kan worden.

Daarnaast zijn konijnen sowieso geen knuffeldieren. Ze houden er niet van om opgepakt te worden en op schoot zitten is aan de meeste konijnen ook niet besteed. Bovendien zijn konijnen erg breekbaar. Het is aan de ouders om de kinderen goed te leren hoe ermee om gegaan moet worden. Er bestaan verschillende rassen. Klein, middel en groot. Belangrijk is om je goed te laten informeren over karaktereigenschappen van de diverse rassen. Over het algemeen zijn grotere konijnenrassen rustiger dan kleinere konijnenrassen. Daarnaast heb je allerlei soorten vachten, realiseer je dat je langharige konijnen regelmatig moet borstelen (vaak meerdere keren per week) en dat zijn leven lang. Informatie inwinnen kan op internet, bij fokkers of bij konijnenopvangen. Veel dierenwinkels hebben helaas nog weinig kennis van konijnen.

Huisvesting

Konijnen zijn prooidieren en angst zit daarom in hun natuur. Daarom hebben zij een goed verblijf nodig met voldoende schuilmogelijkheden. Ook hebben ze een ren nodig voor voldoende loopruimte, wij houden minimaal 2 m2 voor twee middelgrote konijnen aan, dit is minimaal, dus hoe groter, hoe beter. De hokken die je in de winkel kunt kopen kun je aan een ren zetten, maar zijn op zichzelf niet geschikt als leefruimte. Goed is om het verblijf in te richten met “natuurlijke items” zoals een zandbak en een boomstam. Een konijn moet dagelijks kunnen rennen, zoeken, graven, klimmen en springen. In alleen een hok, al bestaat deze uit twee verdiepingen, lukt dat niet.

Buiten of binnen? In principe kan het allebei, maar hou wel rekening met een aantal dingen. Binnenkonijnen hebben nog steeds minimaal 2 m2 permanente loopruimte nodig en niet ieder konijn is even zindelijk. Plassen doen ze vaak wel op een vaste plek, maar keutels vind je bij de meeste konijnen door het hele huis. Ook moet je zorgen dat alle kabels goed zijn weggewerkt want het zijn grage knagers en met hun nageltjes kunnen ze ook lelijke krassen maken op je meubilair. Een konijn wat altijd binnen heeft gezeten kun je niet zomaar buiten zetten, het verschil in graden mag niet meer dan 5 zijn en liever nog minder. Het is dus het beste om binnenkonijnen in de zomer aan buiten te laten wennen. Als het dan winter wordt krijgen ze langzaamaan een wintervacht en kunnen ze prima buiten blijven. Haal ze dan ook niet steeds naar binnen om te knuffelen en te verzorgen, want van die grote temperatuursverschillen worden ze echt ziek. Buitenkonijnen dus ook echt buiten laten. Vriest het, dan kun je het hok isoleren met dekens. Let op dat ze genoeg zuurstof krijgen! Sommige mensen verplaatsen het hok in een strenge winter naar de schuur, blijf ook dan opletten dat het temperatuursverschil niet te groot is. Sommige konijnen vinden het heerlijk om lekker in de regen te zitten, let wel op dat ze niet tot op de huid doorweekt raken en het dan te koud krijgen. Maar wat lichte regen kunnen ze prima hebben zolang ze wel altijd de mogelijkheid hebben om te schuilen wanneer ze willen. Zorg er ook voor dat ze in de zomer altijd een schaduwplek kunnen opzoeken. Een handige plek voor een konijnenhok buiten is tegen het huis aan en uit de wind. Zo blijft het hok toch een beetje warmer dankzij het huis. Bij onze opvang houden we de konijnen zoveel mogelijk buiten.

In veel dierenwinkels en daardoor ook bij sommige mensen zie je dat een konijn samen met een cavia wordt gehouden. Dit raden wij af. Zowel cavia’s als konijnen zijn groepsdieren, maar aan elkaar hebben ze niet veel. Ze communiceren op totaal andere wijze en hebben ook ander voer nodig. Ze kunnen elkaar zelfs behoorlijk verwonden. Daarnaast dragen konijnen van nature een bacterie (bordetella bronchiseptica), welke cavia’s doodziek kunnen maken. Cavia’s zijn erg gevoelig voor deze bacterie, welke luchtweginfecties veroorzaakt. Wanneer je hier niet op tijd bij bent, sterft de cavia al na enkele dagen.

Voeding

Voeding konijnenAls je een konijn lang gezond wilt houden, dan is voeding heel erg belangrijk. Hooi moet altijd aanwezig zijn. Dit dient iedere dag VERS te worden aangeboden. Naast hooi eet het dier graag groen. Denk aan paardenstekken, grassen en takjes van wilgen- of fruitbomen. Ook de blaadjes van fruit- en notenbomen zijn gezond. Verder mag een konijn wat andijvie en witlof. Suikerrijke groenten en fruit zoals wortel en appel kan echt maar heel af en toe gegeven worden.

Let op! Een konijn moet langzaam wennen aan groen voer. Begin met kleine beetjes. De keutels moeten vast blijven. Krijgt hij last van diarree, dan moet je direct stoppen met groen en wachten tot keutels weer goed zijn. Probeer het daarna opnieuw met kleinere hoeveelheden. Wees heel zuinig met het geven van “hardvoer”. Geef alleen konijnenbrokjes en geen gemixt voer. De hoeveelheid hard voer is afhankelijk van het ras. Laat je daarover goed informeren. Geef geen likstenen, groente waarvan je niet weet of ze wel geschikt zijn of snoepjes! Van dergelijke dingen krijgt hij last van een gasbuik en kan binnen 1 dag sterven. Als u konijnen bij ons adopteert krijgt u een zakje overgangsvoer mee. Bij ons zijn ze gewend dat ze dagelijks groenten krijgen.

Voortplanting

Geslachtsbepaling konijnenBabykonijntjes zijn natuurlijk hartstikke schattig, dat vinden wij ook. Maar toch zijn wij ernstig tegen het zomaar fokken van konijnen. Bij verantwoord fokken komt een hoop kijken en moet dus ook overgelaten worden aan professionals. Die weten welke konijnen met elkaar gekruist kunnen worden en wat ze moeten doen wanneer het onverhoopt mis gaat. Helaas gebeurt het nog steeds erg vaak dat mensen een nestje nemen ‘voor de kinderen’, ‘omdat het zo leuk is’ ‘omdat mijn konijn dat eens meegemaakt moet hebben’. Mensen vergeten daarbij het belang van het dier en dat een dier geen mens is. Konijnen beleven geen plezier aan seks (alleen mensen en dolfijnen hebben genotsgebieden hiervoor), en ook voor een konijn is een bevalling een pijnlijke zaak, waarbij er, in handen van onkundige mensen, ook nog eens van alles mis kan gaan.

Helaas komen ‘oeps’ nestjes ook nog steeds erg vaak voor. Meestal zijn konijnen gekocht in een dierenwinkel of bij een particulier waar men niet goed heeft gezien of het konijn een ram (man) of een voedster (vrouw) is. Konijnen hebben in tegenstelling tot andere zoogdieren een eisprong die niet afhankelijk is van het tijdstip in de cyclus. Door de dekking van het mannetje komt de eisprong op gang waardoor (bijna) elke dekking ook succesvol is. Dus zet ook niet even het konijn van je buren bij je eigen konijn zodat ze even leuk samen kunnen spelen, in een paar seconden kan het al gebeurd zijn. In onze opvang worden dan ook regelmatig jonge konijnen of zwangere voedsters binnen gebracht als gevolg hiervan. De draagtijd van een voedster duurt ongeveer 4 weken en een nestje bestaat gemiddeld uit 4 tot 10 jongen.

Wat te doen als je ineens een nestje vindt? In ieder geval zo snel mogelijk de ram en de voedster uit elkaar halen. De ram kan binnen 24 uur na de bevalling de voedster al weer dekken. Om nog niet te spreken van de jonge konijntjes die straks geslachtsrijp worden. Op internet is veel informatie te vinden over het verzorgen van de moeder en de jonge konijntjes, zorg dat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent. Al vanaf een week of 4 gaan de jonge konijntjes met het hardvoer mee eten. Ze hebben de moedermelk echter nog tot hun 7e week hard nodig. Haal ze daarom niet eerder dan na 8 weken weg bij de moeder. Daarnaast is het ook beter om ze niet allemaal tegelijk weg te halen, zodat de moeder de melkproductie kan afbouwen. Tussen de 3 en de 6 maanden zijn de jonge konijnen geslachtsrijp (rammen eerder dan voedsters).

Onze voorwaarden

U kunt alleen konijnen bij ons adopteren als wij ervan overtuigd zijn dat u voldoet aan onze voorwaarden en goed voor de dieren zult zorgen.

  • Een konijn laten wij nooit alleen. Zoals hierboven uitgelegd zijn het groepsdieren. Heb je al een konijn en wil je er een maatje bij? Dan kunnen we jouw konijn koppelen aan een van onze asielkonijnen.
  • De konijnen moeten voldoende ruimte hebben. Het is prettig als je een foto van je hok en ren meeneemt en de maten weet. Wij vinden dat de konijnen altijd de beschikking moeten hebben (dus niet alleen overdag) over minimaal 2 m2 aaneengesloten loopruimte. Bij grotere rassen (zoals Vlaamse reuzen en Franse hangoren) is dit zelfs 4 m2. Dit is echt minimaal, dus groter is altijd beter.
  • Je moet bereid zijn om goed voer, dierenartskosten etc. te betalen. De konijnen worden bij ons allemaal ingeënt tegen myxomatose, VHD1 en VHD2. Deze inentingen zijn maar beperkt geldig en zullen na verloop van tijd op eigen kosten herhaald moeten worden. In het inentingsboekje wat je van ons meekrijgt staat wanneer. De konijnen zijn bij ons ook nagekeken door onze vaste dierenarts bij Merels Dierenkliniek, als kort na adoptie blijkt dat er toch iets mis is zijn wij uiteraard bereid om over de kosten te praten. Als je een konijn adopteert met een chronische aandoening, dan stellen wij je daarvan op de hoogte en ga je akkoord met de extra kosten die dit met zich mee kan brengen.
  • Wij verkopen geen ongecastreerde rammen. Alle heren worden bij ons gecastreerd. Twee weken na de castratie zijn ze niet meer vruchtbaar. Wij houden voor de zekerheid 3 weken aan voordat wij een castraat koppelen aan een voedster. Het kan nog tot 8 weken na castratie duren voor ook de hormonen de ram hebben verlaten.
  • Wij willen niet dat er met de dieren die bij ons vandaan komen wordt gefokt. Van de meeste dieren is de achtergrond onbekend. Wat fokken sowieso onverantwoord maakt. En bovendien zitten er al genoeg (ook jonge) konijnen in de verschillende opvangen in Nederland.

Koppelen

Konijnen welzijn tipsHeb je al een konijn en wil je er een konijn bij? Dan koppelen we de konijnen in eerste instantie bij ons. Je neemt dan jouw konijn mee naar ons. Ondertussen zorg je ervoor dat het verblijf thuis helemaal is schoongemaakt en zo min mogelijk naar jouw eigen konijn ruikt (schoonmaakazijn is hiervoor bijvoorbeeld goed geschikt). Wellicht kun je zelfs de inrichting wat aanpassen.

Wij trekken er vervolgens 1 uur voor uit om de konijnen bij ons op voor beiden neutraal terrein samen te zetten. We kijken hoe de konijnen op elkaar reageren en of we verwachten dat de dieren goede maatjes kunnen worden. Bij twijfel kunnen de dieren ook een paar dagen of langer bij ons blijven. Hier rekenen wij geen extra kosten voor. Gaat het goed? Dan kunnen de dieren samen in 1 reismand mee naar huis, deze kan desgewenst bij ons geleend worden.

Natuurlijk zijn wij altijd bereikbaar voor nazorg en advies. En mocht onverhoopt blijken dat het toch helemaal niet goed gaat, dan kan het asielkonijn altijd terug worden gebracht en kunnen we het met een ander proberen of krijg je je geld terug.

Op onze website onder baasje gezocht kun je alvast kijken welk konijn goed bij jouw konijn zou passen. De beste combinatie is een ex-ram met een voedster, dat gaat in 85% van de gevallen goed. Twee voedsters samen kan soms ook, dat gaat in 50% van de gevallen goed. Twee ex-rammen samen raden we af, dat gaat maar in 10% van de gevallen goed. Wil je meer dan 2 konijnen, ook dan adviseren wij maximaal 1 ex-ram op de groep te zetten. Natuurlijk moeten de karakters ook overeenkomen, niet ieder konijn vindt ieder konijn leuk, daarom is het koppelen ook zo belangrijk om te kijken of de dieren wel overeen komen. Gemiddeld duurt het wel 1 tot 2 weken voor konijnen volledig aan elkaar gewend zijn. Kijk dus niet gek op als konijnen elkaar in het begin nog veel achterna zitten, op elkaar rijden en er plukken haar in de rondte vliegen. De alarmbellen gaan rinkelen als ze elkaar verwonden en/of er na 2 weken nog steeds continue op elkaar gereden wordt en/of wild achter elkaar aan gezeten wordt.

Minimale afmetingen van het verblijf

Konijnen hebben voldoende ruimte nodig om goed te kunnen bewegen. Als je twee konijnen houdt, dan raden we minstens een hok aan van 200 x 100 x 50 cm. Uit de onderstaande handige instructievideo van Everybunnyneedssomebunny.nl blijkt ook dat konijnen echt deze ruimte nodig hebben en waarom meerdere verdiepingen in een hok niet echt meer bewegingsruimte voor konijnen oplevert.

Gebruikte bronnen: Konijnenadviesbureau Noord Holland (www.konijnen-adviesbureau.com) en Huisdierencentrum Haarlem (www.huisdierencentrumhaarlem.nl)