Russische dwerghamster (ofwel Djoengaarse of Siberische dwerghamster)

 

Russische dwerghamster

© Steph Lambion

Dit is de meest als huisdier gehouden hamstersoort. Ze komen voor in 3 kleuren: wildkleur, blauw-wildkleur en parelgrijs. Kenmerkend is de donkere streep over de rug. De Russische dwerghamster wordt tussen de 6,5 en 10 cm lang. Hij wordt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 jaar oud. Oorspronkelijk komt deze hamstersoort uit Noord-Kazachstan (Siberië). In de winter kan de vacht wit worden, dit gebeurt zodra het langer donker wordt, heb je altijd kunstlicht aan, dan zal je hamster geen wintervacht krijgen. Ze houden geen echte winterslaap, maar kunnen wel in een soort rustfase terecht komen. Denk dus niet te snel dat je hamster is overleden!

Huisvesting Russische dwerghamster

Op de eerste plaats is het beter om een Russische dwerghamster solitair (dus in zijn eentje) te houden. Soms gaat een setje of een groepje wel goed, maar dan moeten ze al van jongs af aan samen hebben gezeten en dan nog kan het zomaar ineens mis gaan. Wij raden het daarom altijd af.

Zijn hok heeft een aaneengesloten vloeroppervlak van minimaal 70×40 cm nodig, groter is altijd beter. Het zijn geen echte klimmers, maar ze maken wel gebruik van een trapje of een buis die schuin omhoog loopt. Een molentje stellen ze erg op prijs, zorg wel dat de diameter van het molentje minstens 17 cm is, anders gaat hij met een holle rug lopen wat rugklachten kan veroorzaken. Een dicht molentje is beter dan eentje met open spijlen en hamsterwatten en likstenen moet je nooit kopen. Met wc rollen, stroken wc-papier en keukenrol maak je ze helemaal blij. Zie ook onder ‘Aanschaf’. Verder houden ze erg van graven, een dikke laag zaagsel of beter nog aubiose of hemparade (want dat is minder stoffig) is dan ook erg leuk. Een hamster wast zich het liefst in een zandbadje, hiervoor kun je het beste chinchillazand gebruiken. Gebruik geen schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in. En natuurlijk stellen ze een slaaphuisje erg op prijs.

Voeding Russische dwerghamster

Er zijn verschillende verpakkingen hamstervoer beschikbaar in de dierenwinkel. Zorg wel dat je echt voor hamstervoer kiest en niet voor caviavoer of algemeen knaagdierenvoer oid. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18%) en bevat dierlijke eiwitten. Want hamsters zijn geen vegetariërs! Een Russische dwerghamster heeft van dit hardvoer ongeveer 1 theelepel per dag nodig. Een deel hiervan zal hij ‘hamsteren’, dus op een andere plek in het hok verstoppen. Dit kun je gewoon laten liggen totdat je het hok gaat verschonen, gun een hamster zijn voorraad.

Groenvoer mag de hamster dagelijks, maar niet teveel, hooguit een blaadje of een blokje fruit ter grootte van een maiskorrel en haal weg wat blijft liggen want anders kan het gaan rotten. Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, wortel, appel, druif, banaan, paardenbloem, kamille, madeliefjes. Afwisseling is juist prima. Op http://www.dehamster.nl/eten.html staat ook een lijstje met wat ze echt niet mogen hebben. Het gaat dan om giftige planten en om mensen-eten met veel suiker, zout en andere toevoegingen (zoals chocola en chips).

Russische dwerghamster

© Stichting BEDENK

Je kunt je hamster extraatjes geven in de vorm van meelwormen, hondenbrokken (geen kattenbrokken want die zijn vaak te zout), stukjes gekookt eiwit, zonnebloempitjes etc. We weten niet of hamsters zuivel goed verteren, dus dat kan beter vermeden worden.
En natuurlijk heeft een hamster ook water nodig, geef dit iedere dag vers. Ook al lijkt het of hij er niets van neemt, ze drinken ook niet veel maar hebben het wel nodig.
Geef geen knaagsteen, liksteen of knaagblok. Deze worden in de dierenwinkels wel verkocht maar hamsters hebben dit niet nodig en kunnen zelfs een overdosis zout of andere mineralen hiervan oplopen met de dood tot gevolg. Voor het afslijten van zijn tanden heeft de hamster genoeg aan het gewone hardvoer. En anders kun je ook knaaghoutjes geven.

Torpor ofwel winter-verlamming

Russische dwerghamsters komen uit koude gebieden en hebben een andere manier gevonden om de winter te overleven dan een winterslaap (zoals bijvoorbeeld Syrische hamsters doen). Als de temperatuur in hun omgeving ineens sterk daalt (naar onder de 15 graden) en de dagen korter worden laten zij ook hun lichaamstemperatuur zakken van 37 graden naar 20 graden. Hun stofwisseling, hartslag en ademhaling gaan ook omlaag, dit zorgt voor de nodige energiebesparing. Je hamster is dan nog wel actief, maar minimaal. Hij voelt koud en slap aan, kan iets magerder zijn dan normaal, is niet goed wakker te krijgen en eet en drinkt dan minder dan normaal. Hierbij loopt hij (gek genoeg) ook een slaaptekort op wat hij weer inhaalt zodra de temperatuur weer normaal wordt en de dagen weer langer worden.

Voortplanting Russische dwerghamster

Niets is schattiger dan een nestje jonge hamsters, maar er komt een hoop bij kijken (ook kennis van genetica) en kan het beste worden overgelaten aan professionals. De opvangen zitten ook al vol genoeg met hamsters, dus wij raden dit ten zeerste af. Vaak gaat het al mis als twee Russische dwerghamsters bij elkaar worden gezet, dat kan zomaar opeens op vechten uitdraaien. De hamsters moeten minimaal 3 maanden oud zijn en 40 gram wegen. Om de vier dagen is een hamstervrouwtje ongeveer 12 uur bronstig, wanneer dit is is niet te zien.

Een koppeltje wordt vaak 2 weken samen gehouden en dan weer uit elkaar gehaald, maar het mannetje kan ook helpen met de opvoeding, risico op overbevolking wordt dan natuurlijk wel erg groot en gezond voor het vrouwtje is dat natuurlijk ook niet. Maar in de natuur zorgt de vader ook voor de jongen door te helpen ze warm te houden. De draagtijd is 17-21 dagen, een gemiddeld nest bevat 7 jongen, maar uitschieters van 10 jongen of meer komen ook voor, dat is lastig want moeder heeft maar 8 tepels. De jongen zijn nestblijvers, ze worden kaal en blind geboren. Raak de jongen de eerste paar dagen of zelfs de eerste twee weken niet aan, jouw geur zou kunnen leiden tot kannibalisme van de moeder. Met 4 weken worden de jongen geslachtsrijp, het is dus zaak om ze dan bijtijds te scheiden.

Onze voorwaarden

Russische dwerghamster

© Bertha Hoekman

Je kan alleen een hamster bij ons adopteren als wij ervan overtuigd zijn dat je voldoet aan onze voorwaarden en goed voor het dier zult zorgen.

  • Een Russische dwerghamster mag nooit in hetzelfde hok als een andere hamster of een ander dier gehouden worden. Ook niet als je Rusje hybride is met een Campbelli. Alleen zuivere Campbelli’s kunnen samen en dan nog kan dat lastig zijn.
  • De hamster moet voldoende ruimte hebben. Het is prettig als je een foto van je hok meeneemt en de maten weet. Een Russische dwerghamster heeft een hok nodig met minimale afmetingen van 70×40 cm. Groter is altijd beter.
  • Het loopmolentje van een Russische dwerghamster moet een doorsnede van minimaal 17 cm hebben en is het liefst dicht (zonder spijlen).
  • Je moet bereid zijn om goed voer, dierenartskosten etc. te betalen. De hamsters zijn bij ons ook nagekeken door onze vaste dierenarts bij Merels Dierenkliniek, als kort na adoptie blijkt dat er toch iets mis is zijn wij uiteraard bereid om over de kosten te praten. Als je een hamster adopteert met een chronische aandoening, dan stellen wij je daarvan op de hoogte en ga je akkoord met de extra kosten die dit met zich mee kan brengen.
  • Wij willen niet dat er met de dieren die bij ons vandaan komen wordt gefokt. Van de meeste dieren is de achtergrond onbekend. Wat fokken sowieso onverantwoord maakt. En bovendien zitten er al genoeg (ook jonge) hamsters in de verschillende opvangen in Nederland.

Weetje: een mannelijke hamster in wintervacht is op dat moment niet vruchtbaar.