Roborovski dwerghamster (of Woestijndwerghamster)

Roborovski hamsterDit is de kleinste als huisdier gehouden hamstersoort. Ze worden ongeveer 8 a 9 cm lang en wegen 20 – 30 gram. Ze zijn dofgeel zonder rugstreep en hebben een wit buikje. Ze zijn erg snel en beweeglijk. Leuke dieren om naar te kijken, niet zo geschikt om mee te knuffelen. Oorspronkelijk komt deze hamstersoort uit droge gebieden in Mongolië. In de natuur leven zij in kolonies. In gevangenschap kun je ze dus ook in kleine groepen huisvesten mits je hok groot genoeg is, je het goed in de gaten houdt en de groep goed samenstelt. Je kan een groep met alleen mannen of een groep met alleen vrouwen houden. Bij een groepje mannen kan sneller ruzie uitbreken.

Huisvesting Roborovski dwerghamster

Groepjes zijn dus mogelijk, maar het koppelen moet je goed aanpakken en bovendien moet je zeker van de geslachten zijn. Een Roborovski heeft in zijn eentje een aaneengesloten vloeroppervlak van minimaal 70×40 cm nodig, groter is altijd beter en hoe meer hamsters hoe meer ruimte je nodig hebt. Het zijn geen echte klimmers, maar ze maken wel gebruik van een trapje of een buis die schuin omhoog loopt en horizontale tralies zullen ze ook beklimmen. Een molentje stellen ze erg op prijs, zorg wel dat de diameter van het molentje minstens 17 cm is, anders gaat hij met een holle rug lopen wat rugklachten kan veroorzaken. Een dicht molentje is beter dan eentje met open spijlen en hamsterwatten en likstenen moet je nooit kopen. Met wc rollen, stroken wc-papier en keukenrol maak je ze helemaal blij. Zie ook onder ‘Aanschaf’. Verder houden ze erg van graven, een dikke laag zaagsel of beter nog aubiose of hemparade (want dat is minder stoffig) is dan ook erg leuk. Een hamster wast zich het liefst in een zandbadje, hiervoor kun je het beste chinchillazand gebruiken. Gebruik geen schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in. En natuurlijk stellen ze een slaaphuisje erg op prijs.

Voeding Roborovski dwerghamster

Er zijn verschillende verpakkingen hamstervoer beschikbaar in de dierenwinkel. Zorg wel dat je echt voor hamstervoer kiest en niet voor caviavoer of algemeen knaagdierenvoer oid. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18%) en bevat dierlijke eiwitten. Want hamsters zijn geen vegetariërs! Een Roborovski dwerghamster heeft van dit hardvoer ongeveer 1 theelepel per dag nodig. Een deel hiervan zal hij ‘hamsteren’, dus op een andere plek in het hok verstoppen. Dit kun je gewoon laten liggen totdat je het hok gaat verschonen, gun een hamster zijn voorraad.

Groenvoer mag de hamster dagelijks, maar niet teveel, hooguit een blaadje of een blokje fruit ter grootte van een maiskorrel en haal weg wat blijft liggen want anders kan het gaan rotten. Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, wortel, appel, druif, banaan, paardenbloem, kamille, madeliefjes. Afwisseling is juist prima. Op http://www.dehamster.nl/eten.html staat ook een lijstje met wat ze echt niet mogen hebben. Het gaat dan om giftige planten en om mensen-eten met veel suiker, zout en andere toevoegingen (zoals chocola en chips).

Roborovski dwerghamsterJe kunt je hamster extraatjes geven in de vorm van meelwormen, hondenbrokken (geen kattenbrokken want die zijn vaak te zout), stukjes gekookt eiwit, zonnebloempitjes etc. We weten niet of hamsters zuivel goed verteren, dus dat kan beter vermeden worden.
En natuurlijk heeft een hamster ook water nodig, geef dit iedere dag vers. Ook al lijkt het of hij er niets van neemt, ze drinken ook niet veel maar hebben het wel nodig.

Geef geen knaagsteen, liksteen of knaagblok. Deze worden in de dierenwinkels wel verkocht maar hamsters hebben dit niet nodig en kunnen zelfs een overdosis zout of andere mineralen hiervan oplopen met de dood tot gevolg. Voor het afslijten van zijn tanden heeft de hamster genoeg aan het gewone hardvoer. En anders kun je ook knaaghoutjes geven.

Voortplanting Roborovski dwerghamster

Niets is schattiger dan een nestje jonge hamsters, maar er komt een hoop bij kijken (ook kennis van genetica) en kan het beste worden overgelaten aan professionals. De opvangen zitten ook al vol genoeg met hamsters, dus wij raden dit ten zeerste af. De draagtijd is ongeveer 20 dagen, een nest bevat 4 – 9 jongen, maar uitschieters van 12 jongen of meer komen ook voor. De jongen zijn nestblijvers, ze worden kaal en blind geboren. Raak de jongen de eerste paar dagen niet aan, jouw geur zou kunnen leiden tot kannibalisme van de moeder. Met 3 weken worden de jongen geslachtsrijp, het is dus zaak om ze dan bijtijds te scheiden.

Onze voorwaarden

  • Je kan alleen een hamster bij ons adopteren als wij ervan overtuigd zijn dat je voldoet aan onze voorwaarden en goed voor het dier zult zorgen.
  • Een Roborovski dwerghamster kan met meer gehouden worden mits een groep van alleen dames of alleen heren gevormd wordt.
  • De hamster moet voldoende ruimte hebben. Het is prettig als je een foto van je hok meeneemt en de maten weet. Een Roborovski dwerghamster heeft een hok nodig met minimale afmetingen van 70×40 cm. Groter is altijd beter. En bij meer hamsters heb je ook een groter hok nodig.
  • Het loopmolentje van een Roborovski dwerghamster moet een doorsnede van minimaal 17 cm hebben en is het liefst dicht (zonder spijlen).
  • Je moet bereid zijn om goed voer, dierenartskosten etc. te betalen. De hamsters zijn bij ons ook nagekeken door onze vaste dierenarts bij Merels Dierenkliniek, als kort na adoptie blijkt dat er toch iets mis is zijn wij uiteraard bereid om over de kosten te praten. Als je een hamster adopteert met een chronische aandoening, dan stellen wij je daarvan op de hoogte en ga je akkoord met de extra kosten die dit met zich mee kan brengen.
  • Wij willen niet dat er met de dieren die bij ons vandaan komen wordt gefokt. Van de meeste dieren is de achtergrond onbekend. Wat fokken sowieso onverantwoord maakt. En bovendien zitten er al genoeg (ook jonge) hamsters in de verschillende opvangen in Nederland.