Syrische/Goud hamster

GoudhamsterDit is de grootste als huisdier gehouden hamstersoort en ook een van de meest bekende. Vroeger waren ze alleen verkrijgbaar in de goudkleurige variant, tegenwoordig heb je ze in alle mogelijke kleuren (zwart, lilac, grijs, sephia, albino, chocolade etc.) en beharingen (normaalhaar, langhaar, rex, satijnhaar). De Syrische hamster wordt tussen de 13 en 18 cm lang en weegt tussen de 100 en 200 gram. Hij wordt gemiddeld tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud.

Oorspronkelijk komt deze hamstersoort uit de steppes en woestijnen van Syrië en Turkije. In 1930 hebben wetenschappers een nestje grootgebracht van 3 mannetjes en 1 vrouwtje. De Syrische hamsters die wij als huisdier kennen stammen allemaal van deze 4 hamsters af. In het wild is deze hamster een bedreigde diersoort, er is niet veel over zijn leefwijze bekend.

Huisvesting Syrische hamster

Op de eerste plaats moet je een Syrische hamster altijd solitair (dus in zijn eentje) houden. Ze zijn erg territoriaal en zullen vechten tot de dood erop volgt. Je doet je hamster er dus geen plezier mee door er nog eentje bij te zetten.

Syrische/Goudhamster

© Stichting BEDENK

Een Syrische hamster is groter dan een dwerghamster en heeft daarom ook meer ruimte nodig. Zijn hok heeft een aaneengesloten vloeroppervlak van minimaal 100×40 cm nodig, groter is altijd beter. Het zijn geen echte klimmers, maar ze maken wel gebruik van een trapje of een buis die schuin omhoog loopt. Een molentje stellen ze erg op prijs, zorg wel dat de diameter van het molentje minstens 27 cm is, anders gaat hij met een holle rug lopen wat rugklachten kan veroorzaken. Een dicht molentje is beter dan eentje met open spijlen en hamsterwatten en likstenen moet je nooit kopen. Met wc rollen, stroken wc-papier en keukenrol maak je ze helemaal blij. Zie ook onder ‘Aanschaf’ bij de algemene informatie over hamsters. Verder houden ze erg van graven, een dikke laag zaagsel of beter nog aubiose of hemparade (want dat is minder stoffig) is dan ook erg leuk. Een hamster wast zich het liefst in een zandbadje, hiervoor kun je het beste chinchillazand gebruiken. Gebruik geen schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in. En natuurlijk stellen ze een slaaphuisje erg op prijs.

Voeding Syrische hamster

Er zijn verschillende verpakkingen hamstervoer beschikbaar in de dierenwinkel. Zorg wel dat je echt voor hamstervoer kiest en niet voor caviavoer of algemeen knaagdierenvoer oid. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18%) en bevat dierlijke eiwitten. Want hamsters zijn geen vegetariërs! Een Syrische hamster heeft van dit hardvoer ongeveer 1 eetlepel per dag nodig. Een deel hiervan zal hij ‘hamsteren’, dus op een andere plek in het hok verstoppen. Dit kun je gewoon laten liggen totdat je het hok gaat verschonen, gun een hamster zijn voorraad.

Syrische Goudhamster

© Bertha Hoekman

Groenvoer mag de hamster dagelijks, maar niet teveel, hooguit een paar blaadjes of een dobbelsteentje fruit en haal weg wat blijft liggen want anders kan het gaan rotten. Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, wortel, appel, druif, banaan, paardenbloem, kamille, madeliefjes. Afwisseling is juist prima. Op http://www.dehamster.nl/eten.html staat ook een lijstje met wat ze echt niet mogen hebben. Het gaat dan om giftige planten en om mensen-eten met veel suiker, zout en andere toevoegingen (zoals chocola en chips).

Je kunt je hamster extraatjes geven in de vorm van meelwormen, hondenbrokken (geen kattenbrokken want die zijn vaak te zout), stukjes gekookt eiwit, zonnebloempitjes etc. We weten niet of hamsters zuivel goed verteren, dus dat kan beter vermeden worden.
En natuurlijk heeft een hamster ook water nodig, geef dit iedere dag vers. Ook al lijkt het of hij er niets van neemt, ze drinken ook niet veel maar hebben het wel nodig.

Geef geen knaagsteen, liksteen of knaagblok. Deze worden in de dierenwinkels wel verkocht maar hamsters hebben dit niet nodig en kunnen zelfs een overdosis zout of andere mineralen hiervan oplopen met de dood tot gevolg. Voor het afslijten van zijn tanden heeft de hamster genoeg aan het gewone hardvoer. En anders kun je ook knaaghoutjes geven.

Winterslaap

Als in de ruimte waar de hamster verblijft de temperatuur ineens vrij snel daalt naar tussen de 10 en 13 graden er bovendien weinig kunstlicht is waardoor de dagen in de winter voor hem echt korter worden, dan kan het zijn dat je hamster in winterslaap gaat. Normaal gesproken heeft een Syrische hamster een lichaamstemperatuur van 37 graden, maar tijdens de winterslaap brengen ze deze terug naar 5 graden. Ook loopt hun hartslag sterk terug. Hierdoor wordt er nauwelijks energie verbruikt. Bij wetenschappelijk onderzoek bleek zelfs dat de hersenactiviteit geminimaliseerd is. Daardoor kunnen ze niet horen, zien of bewegen. Maar ze kunnen wel trillingen en omgevingstemperatuur voelen. In de natuur blijven ze ongeveer een week lang in winterslaap en worden daarna ongeveer 12 uur wakker. Wanneer de situatie ongewijzigd is en het nog winter is, gaan ze wederom in winterslaap. Deze cycles herhaalt zich zolang het winter is.

Een Syrische hamster die in winterslaap is gegaan, voelt enorm koud aan en je ziet alleen de snorharen trillen. Het grote verschil met een overleden hamster is dat ze zacht aanvoelen en als je ze even in je handen houdt, de pootjes iets gaan bewegen.

Een Syrische hamster in winterslaap kun je hier weer uit krijgen door hem bij de kachel te zetten, het duurt dan ongeveer 2-3 uur voordat hij weer helemaal bij komt. Een andere manier is om hem in je handen te houden en warm te blazen, dan duurt het vaak 20-30 minuten voor je hamster weer bij kennis is. Eerst beginnen de poten en de snorharen heel hard te trillen. Je merkt dan dat ze iets warmer worden. Daarna begint het bekje en de ogen te trillen. Daarna openen de ogen en zijn ze weer bij bewustzijn. Daarna duurt het een poosje voordat de lichaamstemperatuur volledig herstelt is. Geef de hamster daarna voldoende voer om zijn reserves weer op te krikken.

Voortplanting Syrische hamster

Voortplanting hamstersNiets is schattiger dan een nestje jonge hamsters, maar er komt een hoop bij kijken (ook kennis van genetica) en kan het beste worden overgelaten aan professionals. De opvangen zitten ook al vol genoeg met hamsters, dus wij raden dit ten zeerste af. Om de vier dagen is een hamstervrouwtje willig, je ruikt haar dan ook sterker. Het vrouwtje moet altijd bij het mannetje worden gezet en niet andersom en het vrouwtje moet minimaal 4 maanden oud zijn. De paring is binnen 15 tot 30 minuten gebeurd.

De draagtijd is 16 dagen, een gemiddeld nest bevat 6-8 jongen, maar uitschieters van 12 jongen of meer komen ook voor. Het mannetje kan niet bij de moeder en de jongen blijven, zoals gezegd zijn Syrische hamsters solitair en zullen dan ook gaan vechten. De jongen zijn nestblijvers, ze worden kaal en blind geboren. Raak de jongen in het begin niet aan, de moeder zou stress kunnen krijgen van de onbekende geur. En stress kan bij hamsters lijden tot kannibalisme. De hamstertjes drinken tot 4 weken oud bij hun moeder. Met 4 tot 5 weken worden ze geslachtsrijp, het is dus zaak om ze dan bijtijds te scheiden.

Onze voorwaarden

Je kan alleen een hamster bij ons adopteren als wij ervan overtuigd zijn dat je voldoet aan onze voorwaarden en goed voor het dier zult zorgen.

  • Een Syrische hamster mag nooit in hetzelfde hok als een andere hamster of een ander dier gehouden worden.
  • De hamster moet voldoende ruimte hebben. Het is prettig als je een foto van je hok meeneemt en de maten weet. Een Syrische hamster heeft een hok nodig met minimale afmetingen van 100×40 cm. Groter is altijd beter.
  • Syrische/Goudhamster

    © Stichting BEDENK

    Het loopmolentje van een Syrische hamster moet een doorsnede van minimaal 27 cm hebben en is het liefst dicht (zonder spijlen).

  • Je moet bereid zijn om goed voer, dierenartskosten etc. te betalen. De hamsters zijn bij ons ook nagekeken door onze vaste dierenarts bij Merels Dierenkliniek, als kort na adoptie blijkt dat er toch iets mis is zijn wij uiteraard bereid om over de kosten te praten. Als je een hamster adopteert met een chronische aandoening, dan stellen wij je daarvan op de hoogte en ga je akkoord met de extra kosten die dit met zich mee kan brengen.
  • Wij willen niet dat er met de dieren die bij ons vandaan komen wordt gefokt. Van de meeste dieren is de achtergrond onbekend. Wat fokken sowieso onverantwoord maakt. En bovendien zitten er al genoeg (ook jonge) hamsters in de verschillende opvangen in Nederland.