Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-China en Mongolië en zijn in 1970 naar Nederland gehaald. Ze zijn veel schuwer, actiever en feller dan bijvoorbeeld Russische dwerghamsters. En kunnen absoluut niet in 1 verblijf worden gehouden met een ander dier, dat wordt vechten tot de dood. Ze zijn vooral te herkennen aan hun staartje van ongeveer 2 cm lang, andere huisdierhamsters hebben niet zo’n lange staart. Dit staartje verklaard ook waarom ze zo goed kunnen klimmen, ze hebben hierdoor een beter evenwicht. Ook zijn de mannen makkelijk te onderscheiden van de vrouwen door de grote ballen die tot wel 1/3 van de lichaamslengte beslaan. Een Chinese dwerghamster is tussen 8 en 13 cm lang, wegen 30-50 gram en wordt tussen de 2,5 en 4 jaar oud. Ze komen voor in wildkleur, wit en gevlekt en hebben ook een streepje over hun rug.

Huisvesting Chinese dwerghamster

Op de eerste plaats moet je een Chinese dwerghamster solitair (dus in zijn eentje) houden. Ze zijn erg territoriaal en zullen vechten tot de dood erop volgt. Je doet je hamster en jezelf er dus geen plezier mee door er nog eentje bij te zetten.
Hij heeft een hok van minimaal 80x40x60 cm nodig, groter is altijd beter, zeker bij de Chinese dwerghamster want die is erg actief. Het zijn ook goede klimmers, dus een traliekooi met horizontale spijlen is een must of in ieder geval verdiepingen. Een molentje stellen ze erg op prijs, zorg wel dat de diameter van het molentje minstens 17 cm is, anders gaat hij met een holle rug lopen wat rugklachten kan veroorzaken. Een dicht molentje is beter dan eentje met open spijlen en hamsterwatten en likstenen moet je nooit kopen. Met wc rollen, stroken wc-papier en keukenrol maak je ze helemaal blij. Zie ook onder ‘Aanschaf’. Verder houden ze van graven, een dikke laag zaagsel of beter nog aubiose of hemparade (want dat is minder stoffig) is dan ook erg leuk. Een hamster wast zich het liefst in een zandbadje, hiervoor kun je het beste chinchillazand gebruiken. Gebruik geen schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in. En natuurlijk stellen ze een slaaphuisje erg op prijs.

Voeding Chinese dwerghamster

Er zijn verschillende verpakkingen hamstervoer beschikbaar in de dierenwinkel. Zorg wel dat je echt voor hamstervoer kiest en niet voor caviavoer of algemeen knaagdierenvoer oid. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18%) en bevat dierlijke eiwitten. Want hamsters zijn geen vegetariërs! Een Chinese dwerghamster heeft van dit hardvoer ongeveer 1 theelepel per dag nodig. Een deel hiervan zal hij ‘hamsteren’, dus op een andere plek in het hok verstoppen. Dit kun je gewoon laten liggen totdat je het hok gaat verschonen, gun een hamster zijn voorraad.

Groenvoer mag de hamster dagelijks, maar niet teveel, hooguit een blaadje of een blokje fruit ter grootte van een maiskorrel en haal weg wat blijft liggen want anders kan het gaan rotten. Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, wortel, appel, druif, banaan, paardenbloem, kamille, madeliefjes. Afwisseling is juist prima. Op http://www.dehamster.nl/eten.html staat ook een lijstje met wat ze echt niet mogen hebben. Het gaat dan om giftige planten en om mensen-eten met veel suiker, zout en andere toevoegingen (zoals chocola en chips).

Je kunt je hamster extraatjes geven in de vorm van meelwormen, hondenbrokken (geen kattenbrokken want die zijn vaak te zout), stukjes gekookt eiwit, zonnebloempitjes etc. We weten niet of hamsters zuivel goed verteren, dus dat kan beter vermeden worden.
En natuurlijk heeft een hamster ook water nodig, geef dit iedere dag vers. Ook al lijkt het of hij er niets van neemt, ze drinken ook niet veel maar hebben het wel nodig.

Geef geen knaagsteen, liksteen of knaagblok. Deze worden in de dierenwinkels wel verkocht maar hamsters hebben dit niet nodig en kunnen zelfs een overdosis zout of andere mineralen hiervan oplopen met de dood tot gevolg. Voor het afslijten van zijn tanden heeft de hamster genoeg aan het gewone hardvoer. En anders kun je ook knaaghoutjes geven.

Voortplanting Chinese dwerghamster

Niets is schattiger dan een nestje jonge hamsters, maar er komt een hoop bij kijken (ook kennis van genetica) en kan het beste worden overgelaten aan professionals. De opvangen zitten ook al vol genoeg met hamsters, dus wij raden dit ten zeerste af. Vaak gaat het al mis als twee Chinese dwerghamsters bij elkaar worden gezet, dat draait maar al te vaak op vechten uit. Fokkers zetten dieren waarmee ze willen fokken al heel jong samen, dat lijkt de enige manier om te zorgen dat ze elkaar later niet vermoorden. Het mannetje helpt met de opvoeding. Gemiddeld krijgt een koppel dat hun hele leven samen zit in totaal 6 nestjes. De draagtijd is 20-22 dagen, een gemiddeld nest bevat 5 jongen. De jongen zijn nestblijvers, ze worden kaal en blind geboren. Raak de jongen de eerste twee weken niet aan, jouw geur zou kunnen leiden tot kannibalisme van de moeder. Na twee weken gaan de oogjes open. Met 4 weken tot 5 weken worden de jongen geslachtsrijp, het is dus zaak om ze dan bijtijds te scheiden dat kan al met 3 tot 4 weken.

Onze voorwaarden

  • Je kan alleen een hamster bij ons adopteren als wij ervan overtuigd zijn dat je voldoet aan onze voorwaarden en goed voor het dier zult zorgen.
  • Een Chinese dwerghamster mag nooit in hetzelfde hok als een andere hamster of een ander dier gehouden worden.
  • De hamster moet voldoende ruimte hebben. Het is prettig als je een foto van je hok meeneemt en de maten weet. Een Chinese dwerghamster heeft een hok nodig met minimale afmetingen van 80x40x60 cm. Groter is altijd beter. En er moeten voldoende klimmogelijkheden zijn.
  • Het loopmolentje van een Chinese dwerghamster moet een doorsnede van minimaal 17 cm hebben en is het liefst dicht (zonder spijlen).
  • Je moet bereid zijn om goed voer, dierenartskosten etc. te betalen. De hamsters zijn bij ons ook nagekeken door onze vaste dierenarts bij Merels Dierenkliniek, als kort na adoptie blijkt dat er toch iets mis is zijn wij uiteraard bereid om over de kosten te praten. Als je een hamster adopteert met een chronische aandoening, dan stellen wij je daarvan op de hoogte en ga je akkoord met de extra kosten die dit met zich mee kan brengen.
  • Wij willen niet dat er met de dieren die bij ons vandaan komen wordt gefokt. Van de meeste dieren is de achtergrond onbekend. Wat fokken sowieso onverantwoord maakt. En bovendien zitten er al genoeg (ook jonge) hamsters in de verschillende opvangen in Nederland.